ANNONSE:

Fritt Ords journaliststipend i Oxford

Stiftelsen Fritt Ord lyser hvert år ut et halvårig journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved universitetet i Oxford, England, med studiestart i januar. Les om prosjektene til tre tidligere fellower.

Stipendet er rettet mot norske journalister med minimum fem års journalistisk arbeidserfaring. Særlig kvalifiserte søkere som ikke oppfyller disse kravene, kan også bli vurdert. Kandidaten vil være del av et internasjonalt fellowship-program for journalister. Undervisningen vil vektlegge praktisk og teoretisk videreutvikling innen journalistikk, og by på muligheter for faglig fordypning og forskning.

Under oppholdet produserer kandidaten en oppgave om et selvvalgt tema innenfor journalistikk eller medier/medieutvikling. Søkeren må legge ved en skisse av det valgte fordypningstemaet.

Fritt Ord dekker studieavgift, reiseutgifter og et stipend til bo- og levekostnader på 80 000 kroner i måneden. Verdien av stipendet er samlet på ca. 800 000 kroner.

Stipendet lyses ut med frist hver høst for semesteret som starter i januar året etter. Utlysningen for 2026 vil bli lagt ut på frittord.no i mai/juni 2025. Søknadsfristen er tradisjonelt i august/september.

Oxford-stipendet

Stiftelsen Fritt Ord lyser ut et halvårig journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved universitetet i Oxford, England, med studiestart i januar hvert år. Stipendet er rettet mot norske journalister med minimum fem års journalistisk arbeidserfaring. Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford velger ut fellowen blant de norske journalistene som søker.

Selv om stipendet normalt forutsetter minst fem års journalistisk arbeidserfaring, kan særlig kvalifiserte søkere som ikke oppfyller dette kravet, også bli vurdert. Kandidaten vil være del av et internasjonalt fellowship-program for journalister. Undervisningen vil vektlegge praktisk og teoretisk videreutvikling innen journalistikk, og by på muligheter for faglig fordypning og forskning.

Reuters Institute holder til i en gammel murvilla ved universitetsparken i Oxford. Instituttet er en del av Oxford-universitetet, som er fordelt utover mange fakulteter, institutter og ulike bygninger over hele byen.

Under oppholdet skriver kandidaten en oppgave om et selvvalgt tema innenfor journalistikk eller medier/medieutvikling. Søkeren må legge ved en skisse for det valgte fordypningstemaet.

Søknadsskjema finner du her:

RISJ Application Form Fritt Ord

Søknaden må skrives på engelsk og sendes på e-post til hanne.vorland@frittord.no

Har du spørmål?

Kontakt seniorrådgiver Hanne Vorland på e-post: hanne.vorland@frittord.no

Tidligere mottakere av stipendet er:

Tarjei Leer Salvesen, Ingerid Salvesen, Tor Kjetil Kristoffersen, Hanne Østli Jakobsen, Thea Storøy Elnan, Heidi Taksdal Skjeseth, Shazia Majid.

Om fellowenes prosjekter

Fellow 2025 Jon Kåre Time

Jon Kåre Time er journalist i Morgenbladets samfunnsavdeling, der han særlig dekker forskning og idé-debatt Han er utdannet journalist fra Mediehøgskolen i Kristiansand og har studert idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Time har tidligere vært kulturjournalist og bokansvarlig i avisen. Temaet for hans oppgave er eksperters rolle som kilder i journalistikken.

Les mer

Fellow 2024 Ingeborg Rangul

Ingeborg Rangul er journalist i Fagbladet siden 2001 og har vært frilanser i Nordlandsposten og sommervikar i VG Utenriks, samt journalist i Finnmarken i Kirkenes. Hun har også deltatt på kurs på Constructive Institute i Århus og kurs om Nordens rolle i Europa. Hennes prosjekt er studiet av konstruktiv journalistikk. 

Les mer

Fellow 2023 Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen sammenliknet 136 ulike lands innsynsregler for å lage bedre verktøy for gravejournalister. – I stedet for bare å spørre pent og vente med lua i hånda i ett land, kan journalister undersøke om andre innsynsdører står åpne i andre land, forklarer Leer-Salvesen. 

Les mer

Fellow 2022 Hanne Østli Jakobsen

Hanne Østli Jakobsen i Morgenbladet så på forskningsjournalistiske strategier i dekningen av senvirkninger etter Covid-19.

Les mer

Andre fellow-prosjekter

Tor Kjetil Kristoffersen sammenliknet presentasjonen av samer i norske medier med kanadiske urfolk i kanadiske medier. Shazia Majid undersøkte minoritetskvinners rolle i nyhetene.

Les mer

Powered by Labrador CMS