ANNONSE:

Ingeborg med fire andre som smiler til kamera

Ingeborg studerer konstruktiv journalistikk i Oxford på stipend

Fritt Ord Journalism Fellowship:

I august/september 2024 er det søknadsfrist på Fritt Ord Journalism Fellowship med studiestart i januar 2025 ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford-universitetet. Kandidaten inngår i et internasjonalt fellowship-program for journalister med praktisk og teoretisk videreutvikling innen journalistikk. Fritt Ord dekker studieavgift, reiseutgifter og et stipend til bo- og levekostnader på 70 000 kroner i måneden.

Til høsten kan du søke Fritt Ord Journalism Fellowship-stipend for å studere ved Reuters Institute i Oxford. I et reisebrev forteller journalism mellom Ingeborg Rangul om sitt fordypningsprosjekt og sitt semester ved Reuters i Oxford denne våren. Neste år kan det være deg. 

Mitt studie: Konstruktiv journalistikk

Jeg er så ufattelig privilegert som kan bruke et halvt år på å dykke ned i temaet konstruktiv journalistikk og lære mer om hvordan jeg og andre kan skrive om utfordringene og problemene vi står overfor, men ikke glemme det som faktisk fungerer i samfunnet. Selvfølgelig med et kritisk blikk.

Vi har tilgang til SOLO, Search Oxford Library Online. Til sammen omfatter det mer enn 12 millioner trykte gjenstander, over 80 000 e-tidsskrifter og spesialsamlinger som inkluderer sjeldne bøker og manuskript, papyrus, kart, musikk og kunst. Jeg har snakket med forskere og journalister og redaktører. Akkurat nå sammenligner jeg hva som gjøres i Norden, samtidig som jeg har hentet inn en del av hva som gjøres utenfor vår andedam.

Utfordringen er i tillegg til å avgrense mine søk, å forklare hva konstruktiv journalistikk er, og få fram at det ikke er en slags glad og nyreligiøs sekt. Definisjonsmakt er et stikkord. Det tolkes så ulikt blant dem jeg har snakket med. Det samme gjelder hvordan Norge ligger an og hvor flinke i klassen vi er i bruken av det. Jeg jobber med begrepsdefinisjonen, som er utydelig, og hvor en del av kritikken mot konstruktiv journalistikk også ligger.

Jeg har fremdeles troen på konstruktiv journalistikk i møte med lesevegring og polarisering, selv om en del får piggene ut og mener at det ikke er forenelig med kritisk journalistikk.

Til deg som vurderer å søke i 2025:

– Har du muligheten til å søke, så gjør det!

Du blir godt tatt vare på på instituttet og møter kollegaer fra hele verden. Det er utrolig lærerikt å diskutere med folk med helt andre bakgrunner og muligheter. I tillegg til informasjonen rundt søknaden på Fritt Ord kan det være lurt å gå inn på nettsidene til Reuters Institute for the Study of Journalism. Her er det mye gull.

Les mer om opplevelsen til Ingeborg her. 

Fakta om stipendet

Stipendet er rettet mot norske journalister med minimum fem års journalistisk arbeidserfaring. Kandidaten vil være del av et internasjonalt fellowship-program for journalister. Undervisningen vil vektlegge praktisk og teoretisk videreutvikling innen journalistikk, og by på muligheter for faglig fordypning og forskning.

Reuters Institute inngår som en del av Oxford-universitetet.

Under oppholdet skriver kandidaten en oppgave om et selvvalgt tema innenfor journalistikk eller medier/medieutvikling. Søkeren må legge ved en skisse av det valgte fordypningstemaet. Fritt Ord dekker studieavgift, reiseutgifter og et stipend til bo- og levekostnader på 70 000 kroner i måneden. Verdien av stipendet er samlet på ca. 600 000 kroner.

I august/september 2024 er det søknadsfrist på Fritt Ord Journalism Fellowship med studiestart i januar 2025 ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford-universitetet.
Utlysningen for 2025 vil komme på frittord.no senere i mai/juni 2024, og da blir også søknadsfristen annonsert.

collage av bilder om Oxford-universitetet.
Powered by Labrador CMS