ANNONSE:
Fra sommervikar til redaktør på litt over et år ☀️
Som 25-åring begynte Edvard Muli Langen som sommervikar i Drammens Tidende. Nå bare 1,5 år senere er han konstituert ansvarlig redaktør i Svelviksposten og Eikerbladet.
Sommervikariatet i Amedia-avisen var gull verdt for karrieren, sier han.
– Jeg hadde planer om å dekke fotball, men jeg ble utfordret på å lage nyheter om alt fra parkeringsbøter til trefelling, politikk og mye annet også. Jobben gjorde meg etter hvert til en allround-journalist der jeg følte meg klar til å jobbe bredt.
Etter veldig kort tid fikk han spørsmålet om han kunne bli konstituert ansvarlig redaktør i både Svelviksposten og Eikerbladet - og plutselig hadde han blitt leder.
– Jeg har lært utrolig mye som sommervikar og i tiden etterpå. Det har gjort meg rustet til å ta mer ansvar og jeg har følt at Amedia har satset på meg og gitt meg muligheten til å ta steg - sammen med erfarne folk rundt meg.
– Har du noen tips til de som vurderer å søke på et sommervikariat i Amedia?
– Ingen avis er for liten. Selv om det for noen kan være fristende å gå til en større avis med mange ansatte, så tror jeg at det å jobbe i en liten avis gir bred erfaring til senere i karrieren. Jo mindre en avis er, jo større er utfordringen å finne gode saker - og ikke minst å få de til å bli skikkelig godt lest. Dette gjør deg mye bedre rusta hvis du skal søke deg til en større Amedia-avis senere, sier Muli Langen og legger til:
– Hvis du allerede er i Amedia-systemet og gjør en god jobb, så er det mange muligheter under paraplyen. Folk må seriøst bare søke - det er ingenting å tenke på, smiler han.
Her kan du søke på en rekke ledige sommerjobber i Amedia
Mathildes karriere som journalist fikk en superboost: – Hopp i det ☀️
24-åringen har en sterk oppfordring til journalister som vil prøve seg som sommervikar. – Det største springbrettet.
– I lokalaviser blir man kasta ut i nye utfordringer og jeg elsker det. Kombinasjonen med at man har erfarne folk i avisa, gjør at man tør å prøve og ikke er så redd for å feile.
Det sier 24-åringen Mathilde Halstensen.
Allerede som 15-åring begynte hun så smått å skrive for lokalavisa si - og tok på seg vikariater i feriene når skolen uansett var stengt. Men det var da hun landet sitt første sommervikariat i lokalavisen at karrieren fikk en skikkelig boost.
– Jeg fikk så mye ansvar og kom tett på saker og folk. Du ser at du allerede som sommervikar gjør en forskjell i samfunnet og det trigger meg. Det er en myte at sommervikarene blir satt til å skrive agurknyheter, for jeg var ute på arrangementer, møtte pårørende, var på ulykker og skrev om helsevesenet. Det var skikkelig kult, sier hun.
Amedia er Norges største utgiver av redaktørstyrte medier, med over 80 lokalaviser, Nettavisen, Nationen og en rekke partneraviser over hele landet.
Nå som en rekke av avisene skal ha sommervikarer, så har Halstensen en sterk oppfordring til de som vurderer å søke:
– Hopp i det. Amedia åpner mange dører og man kjenner at man virkelig har et konsern i ryggen som hjelper deg å utvikle deg som journalist. Vi deler kunnskap mellom redaksjonene og det er mange som heier på deg for at du skal lykkes.
– Hva vil du si til de som eventuelt synes det er litt skummelt å begynne i en avis med lange tradisjoner?
– Kollegene dine er helt vanlige folk med en genuin interesse for at avisa skal lykkes. De mer erfarne journalistene vil også lære av de yngre og motsatt, så ikke se på deg selv som en byrde, men som en ressurs. Hvis du gjør det, så får du det godt i sommerjobben.
Mathilde Halstensens tips:
– Vær nysgjerrig og åpen for temaer og saker som du kanskje ikke trodde at du var interessert i. Gå inn i møte med andre mennesker og vis dem at du er nysgjerrig på hva de kan eller skal fortelle. Da forteller de mye mer, smiler hun.
– Ikke vær redd for å spørre kollegene dine eller kildene. Det er ingen dumme spørsmål - for det er faktisk du som skal lære leserne noe nytt og da må du forstå det du skriver om. Kollegene dine vil at journalistikken skal bli best mulig, så det er ingen som sier nei om du spør en gang for mye enn for lite.
– Du må tørre å pitche inn saker på morgenmøtet. Alle vil jo helst jobbe med å skrive egensaker og da er det lurt å komme med noen gjennomarbeidet ideer.
Les også: Slik er det å jobbe i Amedia